Kwas salicylowy- składnik o ciekawych właściwościach.

Jestem przekonany, że tak, że kwas salicylowy jest Wam dobrze znany. Znajdziecie go w kosmetykach oraz preparatach stosowanych przez kosmetologów czy dermatologów. Ciekawostką może być fakt, że wiele osób na co dzień stosuje pochodną kwasu salicylowego, czyli kwas acetylosalicylowy będący popularną „aspiryną”. Wiedzieliście o tym?

Rys historyczny

Kwas salicylowy stosowany jest od ponad 2000 lat. Na początku stosowano korę wierzby będącą źródłem kwasu salicylowego i salicylanów (pochodne kwasu salicylowego) do „walki” z odciskami. Następnie wyizolowano salicynę z kory wierzby (połączenie alkoholu salicylowego z glukozą) i kilkadziesiąt lat później odkryto, że kwas salicylowy zmiękcza skórę i złuszcza ją. Dalej poszło już z górki 😉 Obecnie kwas salicylowy jest związkiem bardzo dobrze zbadanym, określone są jego właściwości fizyko-chemiczne i posiada nawet swoją monografię w Farmakopei Europejskiej.

Co to jest kwas salicylowy?

Kwas salicylowy to kwas 2-hydroksybenzoesowy, czyli związek organiczny zawierający grupę karboksylową i hydroksylową (w pierścieniu aromatycznym).  Czysty kwas występuje w postaci białych, prawie białych lub bezbarwnych kryształków lub krystalicznego proszku.

Występowanie kwasu salicylowego

Związek ten występuje w naturze, a dokładniej, występuje w dużych ilościach w korze wierzby, liściach brzozy czy gloterii rozesłanej. Oprócz tego kwas salicylowy i salicylany występują w warzywach (np. kalafior, soczewica) i owocach (np. arbuz, śliwki węgierki, maliny). Obecnie kwas salicylowy pozyskuje się w wyniku syntezy organicznej.

Kwas salicylowy występuje w liściach brzozy

Właściwości kwasu salicylowego

Bez zgłębiania się w szczegóły – kwas salicylowy posiada szereg cennych właściwości takich jak:

– właściwości bakteriostatyczne;

– właściwości przeciwgrzybicze;

– właściwości przeciwzapalne;

– właściwości rozjaśniające;

– właściwości konserwujące, które wiąże się z pierwszymi dwoma właściwościami.

Działanie kwasu salicylowego zależy od jego stężenia. W stężeniu do 10% działa keratoplastycznie, czyli działa rozmiękczająco i rozpulchniająco na struktury rogowe skóry. W przypadku stężenia powyżej 10% kwas salicylowy działa keratolitycznie, czyli złuszczająco.

W preparatach do użytku domowego zazwyczaj stężenie kwasu salicylowego wynosi maksymalnie 3% (produkty spłukiwane) lub 2% pozostałe produkty. Jako konserwant jego stężenie wynosi maksymalnie 0,5%.

Kwas salicylowy zmniejsza wydzielanie sebum u osób z trądzikiem. Przeprowadzono badania, w których  wykazano, że 30% kwas salicylowy ma lepsze działanie seboregulujące niż 50% kwas pirogronowy.

Kwas salicylowy zmniejsza wydzielanie sebum u osób z trądzikiem

Peelingi zawierające kwas salicylowy

Kwas salicylowy często wykorzystywany jest w peelingach chemicznych. Stosowany jest zarówno sam jak i w połączeniu z innymi substancjami (kwasami).

Peelingi zawierające kwas salicylowy można wykorzystywać w przypadku trądziku młodzieńczego, łuszczycy, nadmiernego rogowacenia, odcisków, drobnych przebarwień, powierzchniowego złuszczania.

Kosmetyki

W kosmetykach kwas salicylowy ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, redukuje zaskórniki, łojotok, reguluje wydzielanie sebum. Osobiście najbardziej interesuje mnie to ostatnie działanie.

Kwas salicylowy nie dla każdego

Warto pamiętać, że nie każdy może sięgać po produkty z kwasem salicylowym lub mieć wykonywane zabiegi z wykorzystaniem tego związku. Niektóre osoby mogą być uczulone na kwas salicylowy i jego pochodne (nadwrażliwość na salicylany wykazuje 2,5% społeczeństwa Europejskiego). Oprócz tego peelingi z kwasem salicylowym nie są polecane dla kobiet w ciąży. Związane jest to z tym, że kwas salicylowy zbliżony jest do struktury kwasu acetylosalicylowego, który może powodować poronienia, wpływać na defekty płodu, czy problemy z krwawieniem.

Testowanie

Mam w planach testowanie kilku produktów zawierających ten składnik. Na razie nie zdradzę co to za kosmetyki. Jeśli szukacie produktów zawierających ten składnik to odsyłam do sklepu internetowego

Podsumowanie

Kwas salicylowy to cenny związek, który może być wykorzystywany w kosmetologii i dermatologii. Jego działanie i wpływ na skórę został potwierdzony w wielu badaniach. Przed zastosowaniem warto jednak pomyśleć o jego ograniczeniach.

2 komentarze Dodaj własny

  1. Grzesiacz pisze:

    Przystępnie i ciekawie. 👍

    1. Dominik pisze:

      Wydaje mi się, że nie ma co wchodzić w szczegóły bo zależy mi by osoba nie będąca specjalistą ogarnęła temat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *