Rokitnik zwyczajny-źródło cennych składników aktywnych

Spotkaliście się z taką rośliną jak rokitnik zwyczajny?

Moje doświadczenie z tą rośliną było raczej średnie. Kiedyś stosowałem krem z olejem z rokitnika i …przyznam, że zapachem mnie nie powalał. Dodatkowo krem miał dość intensywne pomarańczowe zabarwienie. Nie podobało mi się to i szybko pozbyłem się kremu.

Do rokitnika powróciłem kilka miesięcy temu. Przez ostatnie pół roku piłem soki z rokitnika i stosowałem preparaty zawierające wyciąg z tej rośliny. Roślina ta  wzbudziła moje zainteresowanie. Zacząłem szukać informacji na jej temat i chciałbym podzielić się z nimi z Wami.

Sok z rokitnika

Występowanie

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) to ozdobny krzew osiągający  wysokość od 2 do 4 metrów, mający specyficzne owoce (podłużne o kolorze pomarańczowym). Rokitnik dzieli się na gatunki i podgatunki – jest tego sporo. Roślinę tę można znaleźć w Europie i Azji. W Polsce znajdziecie ją  prawie wszędzie, ale naturalnie występuje na wybrzeżach Bałtyku. Warto wiedzieć, że rokitnik objęty jest ochroną w ramach programu Natura 2000.

Dowiedziałem się, że każda część tej rośliny zawiera bogactwo składników i każda może zostać wykorzystana. Najpopularniejszymi, najczęściej wykorzystywanymi są jednak owoce i nasiona. Zawartość składników czynnych zmienia się w zależności od klimatu czy odmiany rośliny.

Rokitnik zwyczajny

Owoce zawierają dużą ilość związków lotnych, z czym wiąże się ich charakterystyczny zapach. Rokitnik zawiera znaczne ilości witaminy C (od 28 do 201mg/100g świeżych owoców). Ważne jest to, że  ta witamina C jest stabilna i nie rozpada się. Związane to jest z brakiem enzymu rozkładającego  witaminę C (askorbinaza). Oprócz tego roślina zawiera duże ilości tłuszczów (nasiona najwięcej). Olej pozyskiwany z rokitnika ma intensywny kolor (pomarańczowo-czerwony) i zawiera szereg cennych substancji tj: tokoferole, karetonoidy, kwasy tłuszczowe (omega-3,-6), sterole.

W owocach znajdziemy też przeciwutleniacze, flawonoidy (np. rutyna, kwerecytyna), związki mineralne (np. wapń, potas, sód, magnez, żelazo), witaminy (podobno aż 14 witamin takich nak np. witamina B3, witamina E, witamina B6).

Zgodzicie się, że ta roślina to bogactwo składników aktywnych?

Włąsciwości rokitnika

Rokitnik jest bardzo dobrze znany w medycynie ludowej 😉 Stosowany był na różne przypadłości. Jak przeczytałem, pierwsze wzmianki o zastosowaniu tej rośliny pojawiły się koło VIII w p.n.e.

Rokitnik zwyczajny np. to  roślina, która słynie z wielu właściwości, takich jak np.:

– właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe;

– właściwości kardioochronne i przeciwmiażdżycowe;

– właściwości hepatoochronne;

– właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe;

– właściwości regeneracyjne. 

Rokitnik w kosmetykach

W kosmetykach można spotkać wiele ekstraktów i olejów roślinnych. Sam mam czasem problem z decyzją, które składniki roślinne są najlepsze dla skóry. W przypadku tej rośliny nie mam takich pytań.

Rokitnik w kosmetykach

Rokitnik należy do roślin często stosowanych w kosmetykach. Wykorzystywany jest ekstrakt z rokitnika i olej z rokitnika. Kosmetyki z rokitnikiem polecane są dla skór wrażliwych, trądzikowych, dojrzałych. Od siebie dodałbym, że męska skóra też lubi kosmetyki z rokitnikiem.

Rokitnik możecie znaleźć w preparatach przeciwstarzeniowych, opóźniających procesy starzenia. W tym przypadku duże znaczenie mają właściwości przeciwutleniające składników wchodzących w skład rokitnika. Po dłuższym i regularnym stosowaniu naprawdę można zobaczyć różnice. Oprócz tego roślina ta stosowana jest w preparatach regenerujących (sprawdziłem na własnej skórze).

Rokitnik wpływa na syntezę kolagenu i elastyny. Dzięki temu skóra staje się jędrniejsza, bardziej elastyczna.  Wcześniej wspominana witamina C występująca w  roślinie na też duże znaczenie. Kosmetyki z rokitnikiem poprawiają koloryt skóry i delikatnie ją rozjaśniają.

Oprócz kremów do twarzy i ciała spotkacie się też z produktami do pielęgnacji włosów 😉

Moje doświadczenia z rokitnikiem

Jak wspominałem na początku, piłem sok z rokitnika. Ma dość charakterystyczny smak. Nie każdemu posmakuje, ale mi podobał się. Na rynku są soki z rokitnika z różnymi dodatkami (np z sokiem z jabłek). Mając na uwadze wszechstronne właściwości i bogactwo składników w samej roślinie, to sok traktowałem jako źródło cennych składników. Po piciu soku nie odmłodniałem, nie schudłem, ale w preparatach stosowanych na skórę zauważyłem duży potencjał! Moje obserwacje związane są z właściwościami regeneracyjnymi, zmniejszającymi stan zapalny i przeciwbakteryjnymi.

Po dłuższym stosowaniu preparatu z olejem z rokitnika zauważyłem, że moja rana dobrze się zasklepia i skóra regeneruje.  

Kupując kremy zastanówcie się czy nie poszukać takich, które zawierają „rokitnik”. Polecam.

4 komentarze Dodaj własny

  1. Grzesiacz pisze:

    Ciekawy opis i to bardzo 👍

    1. Dominik pisze:

      miło mi to słyszeć. Dzieki

  2. Akacja pisze:

    O tak! Rokitnik to prawdziwy bohater. Brakuje mi mojej tajemnej miejscówki z rokitnikiem. Może w tym roku uda się pojechać nad morze?

    1. Dominik pisze:

      Muszę Ci przyznać, że co innego czytać, że coś ma super właściwości a co innego sprawdzić na swojej skórze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *